Descobreix Herbers: El millor poble de Castelló i Els Ports

On està ubicat?

Herbers és un xicotet municipi de Castelló, a la comarca d’Els Ports, inclòs en la Ruta 99 de municipis amb menys de 100 habitants, un racó de mida reduïda però amb molt a mostrar! En aquesta llista trobaràs tot el que has de fer a Herbers, per a aprofitar al màxim la teua visita!

El seu terme municipal és limítrof amb Morella, Castell de Cabres, Mont-roig, Torre d’Arques i Pena-Roja de Tastavins. Està situat a la vessant del riu Tastavins (afluent del riu Matarraña), a una altitud de 784 metres. El municipi, que té una superfície de 27,12 km2, té, segons el padró municipal de 2021 de l’INE, 53 habitants i una densitat de 1,95 hab./km2.

mapa herbers

Pots veure un mapa detallat d’Herbers fent click aquí.

Què veure a Herbers?

T’animem a descobrir Herbers, una petita localitat de la comarca de Els Ports, on l’entorn natural, la herència cultural i l’ambient rural conviden a quedar-se. Prepara el teu viatge a Herbers!

El terme de Herbers ens permet conéixer llocs de gran bellesa arquitectònica i natural que, per la seua singularitat paisatgística, val la pena descobrir, amb calma i respecte pel medi natural. Podem destacar els següents:

Església de Sant Bartomeu Apòstol

Datada del segle XIV, o la fantàstica lonja gòtica, també del segle XIV, són altres punts d’interès a Herbers. A més, podràs conéixer l’antiga lonja ja que hui en dia és un mesó.

El Botador

Als voltants d’Herbers tens molt per apuntar, prepara calçat còmode i gaudeix de rutes senderistes plenes de bellesa! T’aconsellem caminar fins al Botador, un salt d’aigua en un preciós entorn natural a tan sols un quilòmetre de distància del nucli urbà, en la teua ruta cap a l’ermita de la Verge del Sagrar, on s’ha instal·lat una àrea recreativa perfecta per a preparar un pícnic mentre els més menuts juguen.

Salt d’aigua d’uns 10 metres d’altura emmarcat en un espai natural situat a un quilòmetre de la localitat, en el camí que condueix a l’Ermita de la Verge del Sagrar. Als seus peus es troba la Font Freda, que serveix per a regar els horts tradicionals.

Els Ullals de Pitarch

L’aigua ha creat un altre paisatge molt interessant, el dels Ullals de Pitarch, alguna cosa que no has de perdre si estàs per Herbers! Fruit de la confluència del Barranc de Herbeset amb el riu de Castell de Cabres. Se li atribueixen propietats medicinals.

La Tossa

La Tossa és un altre punt al qual arribar per a gaudir d’unes vistes espectaculars, i pel camí podrem veure altres punts d’interès com la Balsa de la Creu i de les Fossetes. Segueix caminant per a aconseguir les Coves Agullerades i torna per la font de Cardona.

És un dels llocs més pintorescos de la zona, que ofereix vistes panoràmiques espectaculars, gràcies als seus 1101 metres d’altitud.

Camina, fotografia, escolta el so de la natura… Herbers està ple d’atractius, vine a descobrir-los!

Castell del Baró d’Herbers

A Herbers no et pots perdre el Castell del Baró de Herbés, construïda en el segle XVI amb elements defensius i d’estil gòtic. Una visita obligada en la part alta del nucli urbà! Encara es conserva un antic escut d’armes, l’antic nevar i fins i tot les bodegues o les calabosses.

El conjunt de l’edifici segueix l’estil gòtic, amb una estructura rectangular i almenes a la part superior. Les finestres són ogivals, també en estil gòtic, adornades amb calats i reixes originals. Encara es conserven les dependències interiors, amb les habitacions dels senyors al primer pis, mentre que a la planta baixa es troben dos calabossos, la celler i el celler d’oli. A la façana principal, es manté el pati d’armes com a testimoni de la seua història.

Font del Bassi

Situada en un extrem de la població d’Herbers, a l’inici de la pujada del carrer Forn, es troba una font de tipus abeurador, coneguda popularment com “El Bassi”. Es tracta d’una font d’un sol conducte que vessa l’aigua en un abeurador que tradicionalment havia tingut un ús per a cavalleries. L’abeurador està construït amb lloses de pedra picada, amb una planta rectangular d’un metre per tres. Actualment, l’aigua d’aquesta font prové de la xarxa municipal.

L’Antiga Llotja

Ubicada al centre de la població d’Herbers, en la pujada del carrer Forn, trobem l’edifici que en el passat va ser l’antiga llotja d’aquesta localitat. És un edifici espaiós, construït amb pedra treballada, on encara es poden apreciar uns robustos arcs gòtics del segle XVI. Actualment, mostra una excel·lent conservació i té la funció d’hostal de la població i de saló-bar de tertúlia per als habitants d’Herbers.

Ajuntament

L’ajuntament o casa consistorial d’Herbers es troba a la part més alta de la població, molt a prop de la plaça de l’església. És un edifici renovat, amb dues plantes i una bona estructura. És l’ajuntament d’una xicoteta població on encara les cases conserven l’arquitectura peculiar de la comarca d’Els Ports, amb predominança essencialment de la pedra com a material de construcció, balcons de fusta i grans alvèols, molt útils en els dies de pluja i neu, que aquí són molt freqüents. En conjunt, Herbers respira una gran tranquil·litat.

Museu Etnològic Lo Botadó

El Museu Etnològic Lo Botadó és molt més que una simple exposició, és un reflex del treball en comú d’un poble que vol preservar i compartir la seva herència cultural. Si ets un amant de la història, la cultura i les tradicions, no pots deixar passar l’oportunitat de visitar aquesta joia cultural a Herbés.

teler museu herbers