Sant Antoni Abat és un sant molt estimat i venerat en moltes regions d’Espanya, i la seva festivitat es celebra cada any el 17 de gener. Així, a la comarca dels Ports de Castelló, la gent celebra la Santantonada, una festa popular que reuneix a grans i petits per homenatjar a aquest sant.
És cert que, a primera vista, la festa de Sant Antoni o Santantonà pot semblar una mica caòtica i desenfrenada, ja que la gent surt al carrer per cridar, ballar, beure i menjar. No obstant, aquesta festa té una gran simbologia i representa la lluita entre el bé i el mal, i la victòria de la virtut i la fe sobre els vicios i les temptacions.
La Santantonada és una desfilada que escenifica la vida de Sant Antoni Abat, un eremita que va viure en solitud i va lluitar contra les temptacions del diable.
Preparatius de la barraca
El segon dissabte de desembre, de bon matí, els veïns i voluntaris es reuneixen baix les escoles per menjar una pasta i beure una barreja o un cafè per agafar forces per a la tasca que els espera. Després, es dirigeixen cap al bosc per tallar els set pins. Les tasques són feixugues, però la unió fa la força, i entre tot el grup de persones que formen la Santantonà, les feines es tornen més lleugeres.
Una vegada tallats i carregats els set pins, els porten al bancal del costat del frontó municipal on s’esmorza. En acabar l’esmorzar, es comença a construir l’esquelet de la Barraca. Els participants col·laboren junts per aixecar la construcció, i quan acaben, es reuneixen per dinar tots junts.
Entre aquest dia i el dia que es celebra Sant Antoni, es reuneixen vàries vegades més per anar a tallar rama i anar vestint la Barraca.
Santantonà
La es fa un sopar organitzat pels Majorals de Sant Antoni.
Després de sopar, els gaiters comencen a tocar la música que fa sortir al diables que porten al sant lligat, temptant-lo amb luxes i plaers terrenals a canvi de renunciar a la seva fe i servir el diable. Es realitza un cercavila per tota la localitat on cada casa del poble ofereix beguda y menjar a tothom.
En acabar el cercavila, els dimonis i la temptadora porten al Sant a l’interior de la Barraca amb la intenció de cremar-lo perquè vagi a l’infern. Tot i això, Sant Antoni segueix pregant. finalment, els dimonis encenen la barraca i tothom que vol, passar a través d’ella amb la intenció de purificar-se un any més…