Ball del Poll

El ball del Poll és una dansa molt antiga que es ballava en molts pobles de les comarques aragoneses, valencianes i catalanes de la zona dels Ports-Matarranya-Maestrat. L’origen és boirós, com tantes tradicions que venen d’antic. A principi del segle XX, va estar a punt de desaparèixer en el nostre territori.


A Herbers se sol celebrar a la plaça. Antigament, les autoritats eren el jurat del ball. Es vestien per a l’ocasió amb capes llargues i negres i amb barrets. La gent del poble omple la plaça per veure el ball del poll, posant-se en cercle al voltant del banc del jurat. Aleshores, els tabalers i dolçainers, acompanyats pel jurat i els dimonis, entren a la plaça. Un cop tots estan col·locats, el tabaler comença a tocar la base de la cançó. Això indica que comença el ball del poll. Els dansants, han d’entrar d’un en un al mig del cercle, reverenciar al jurat i, quan el dolçainer entri amb la tonada, ballar seguint el ritme de la música, movent cames i braços, sovint sense segur una coreografia assajada. Si la gent del poble no s’anima a sortir, els dimonis fan la feina.

Qui millor ho fa, rep com a premi un pollastre. Actualment, se solen donar dos premis, un per als xiquets/es i l’altre per als adults/es.

Dimonis d'herbers ball del poll