• caleidoscopi herbers ivam

IVAM presenta noves intervencions artístiques en les poblacions petites d’Els Ports

El Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha presentat els nous projectes del seu programa ‘Confluències, intervencions artístiques en el medi rural’. Es tracta de les creacions de Fent Estudi, Pep Vidal, Laura Palau, La Cuarta Piel i Lola Zoido, que es podran veure a les poblacions de la Ruta 99 de la comarca d’Els Ports de Castelló.

Entre desembre de 2021 i abril de 2023, l’IVAM va convidar a dotze artistes de la Comunitat Valenciana, de diferents generacions i pràctiques artístiques, a realitzar intervencions específiques en cadascuna de les petites localitats que conformen la Ruta 99 de la Generalitat.

Enmarcat dins de la línia de treball ‘L’IVAM al territori’, “‘Confluències’ articula diferents reflexions entorn del paisatge, la memòria i les formes d’habitar, però també entorn del present, ressaltant les singularitats d’aquestes poblacions, la seva història i tradicions, i posant de manifest algunes de les problemàtiques que travessen a causa de la despoblació”, ha assenyalat la directora de l’IVAM, Nuria Enguita.

Enguita ha afegit que “les instal·lacions parteixen d’una residència artística i d’una feina col·laborativa i d’intercanvi entre el museu, artistes i veïns i veïnes. D’aquesta manera, les obres constitueixen un element més que s’integra en el paisatge, en diàleg amb el medi natural i l’entorn patrimonial que envolta aquestes poblacions”.

Des d’un calidoscopi concebut com a dispositiu de transmissió de relats i històries locals fins a imaginar una espècie vegetal que ajudi com a tallafocs per a la conservació del territori, les diferents propostes acosten els llenguatges contemporanis i suposen un valor afegit i un alicient més per descobrir aquestes petites localitats.

A la població de Herbers, Fent Estudi ha instal·lat un calidoscopi des de l’únic punt del poble des del qual es pot veure la cima de la Tossa, la romeria de la qual és el punt de partida de la instal·lació. Concebut com a dispositiu de transmissió de relats i històries locals, pretén afavorir la interacció entre les persones visitants i la gent del poble.

Altres pobles que participen són Castell de Cabres, Vallibona, Villores i Palanques.

La Ruta 99 és un projecte desenvolupat per Presidència de la Generalitat, a través de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), que busca visibilitzar i situar en el mapa turístic i cultural a les poblacions de menys de 100 habitants de la Comunitat.

vista del calidoscopi instal·lat a Herbers

Amb la inauguració de la quarta fase de ‘Confluències’, ja són 20 les poblacions de la Ruta 99 on es poden visitar les propostes creatives de l’IVAM: a més de a Els Ports, a les comarques de l’Alt Palància i l’Alt Millars, a Castelló, així com a les poblacions de la província de València que s’integren en la ruta. Properament, es presentarà l’última fase d’aquest programa a la comarca del Comtat, a Alacant. Totes les instal·lacions artístiques es podran visitar fins a final d’any.